My photo

D.Karnabatt

"În plastica pură B`Arg s-a afirmat prin uleiurile lui de îndrăzneaţă şi originală concepţie - căci B`Arg este un artist care gândeşte - de tehnică impresionantă în simplificarea ei."

"Tehnica lui B`Arg, sinceră, uneori de o fermecătoare inocenţă, alteori de o directă şi stăpânitoare putere de impresie, invesmeantand armonios viziunea şi observaţia artistului, dă senzaţia de spontaneitate, de firesc şi frăgezime de suflet şi execuţie."

"Umoristul B`Arg este un observator atent al tragi-comediei vietii si al modestiilor, dar impresionantilor ei eroi. El pune in slujba si in exprimarea observatiei lui un condei sprinten, fidel, caustic - uneori ascutit si patrunzator pana in intimitatea caracteristica a tipurilor pe care le schiteaza ori le fixeaza in relief. Observatia lui este cand blajina si compatimitoare fata de subiect, cand incisiva, cand vesela pana la libertatea sarjei grotesti - intotdeauna, insa, plina de adevar uman. B`Arg isi iubeste tipurile. Traieste in intimitatea lor artistica, le cultiva si le creste in ipostazele vietii si in perspectivele vremii. De aceea, unele din tipurile lui revin, fara a fi totusi aceleasi. Revin nuantate si modificate, sporite in observatie accentuate in desen, imbobatite cu rafinamente tehnice." ("Universul" 1926)

 

 

  • Back